Terre des Hommes is een internationale NGO (Non-Governmental Organisation) die zich richt op het bestrijden en voorkomen van kinderuitbuiting (zoals kinderarbeid, kinderhandel, seksuele uitbuiting) en het werken aan een wereld waarin kinderen vrij kunnen opgroeien tot volwassenen.
Eerder dit jaar reisde ik twee weken door India voor Terre des Hommes om een aantal van hun projecten aldaar te fotograferen. Ik bezocht in Bangalore een door Terre des Hommes ondersteunde shelter voor meisjes die geen ouders meer hebben of om redenen van misbruik niet meer thuis kunnen wonen. Het Terre des Hommes opvangproject biedt de kinderen een (veilig) dak boven hun hoofd en een goede scholing. Met intensieve counseling en groepstherapie leren de kinderen om hun verleden een plaats te geven en te werken aan een betere toekomst. Als vader van twee dochters was ik getroffen door de hartelijke ontvangst en de positieve energie die de meisjes uitstraalden ondanks hun situatie en verleden.
Ook bezocht ik in Manush diverse ‘community awareness sessions’ en coachingstrajecten gericht op kindhuwelijken. Het kindhuwelijk is in delen van India een cultureel bepaald fenomeen waarbij meisjes van soms slechts 12 jaar worden uitgehuwelijkt aan een volwassen mannen en dan meestal op zeer jonge leeftijd ook al moeder worden. De Terre des Hommes projecten zorgen ervoor dat het kinderhuwelijk bespreekbaar wordt gemaakt in een dorp, middels groeps- en individuele coachingsessies met ouders, kinderen en met de doorgaans traditionele en invloedrijke ‘dorpsoudsten’. Het doel is om een gemeenschap bewust te maken op de vele psychische en fysieke risico’s van het kinderhuwelijk. Door tegelijkertijd de meisjes en jonge vrouwen zelfbewuster en weerbaarder te maken, worden steeds kleine stapjes gezet in het doorbreken van deze hartverscheurende tradities.
In de regio Jharkhand bezochten we diverse mica mijnen. Mica is een verzamelnaam voor 37 mineralen, die worden gewonnen uit rotsen (dag mijnen). Mica heeft het vermogen om licht te weerkaatsen en af te breken en het is zeer hittebestendig. Mica wordt op grote schaal toegepast in de verfindustie en cosmetische industrie, om verf, autolak en cosmetische producten te voorzien van een glimmend parelmoer effecten. Tevens wordt mica gebruikt om (elektriciteits)kabels te voorzien van een hittebestendige laag. In India wordt ongeveer driekwart van de mica gewonnen in Jharkhand en Bihar. Deze regio´s produceren ongeveer een kwart van de totale wereldwijde mica productie. Slechts één op de tien mijnen is legaal. Kinder- en mensenhandel komt in deze regio’s vaak voor. Ook gaan er naar verhouding veel minder ingeschreven kinderen naar school dan elders in India.
Vanuit Nederland heeft Terre des Hommes inmiddels mica groots op de agenda gezet. Het heeft het wereldwijde gebruik van mica in de productieketens volledig in kaart gebracht en met externe partners een integraal plan gelanceerd om deze productieketens vrij te maken van kinderarbeid. Kijk voor meer informatie op Terre des Hommes – stop kinderarbeid micamijnen.